Teknologien endrer stadig hverdagen vår. Mye av det manuelle arbeidet vi har utført selv har det nå kommet tekniske løsninger for. Vi kan kjøpe en robotgressklipper så vi slipper og klippe plenen selv. Robotstøvsugere tar seg av støvet på gulvet inne. Bilmotorer er mer elektronisk styrt i forhold til før. På de nyeste bilene i dag har eierne ingen mulighet til å kunne fikse småting, som å skifte olje eller plugger. Til og med hvis man skal skifte en lyspære på bilen må man sende den til verkstedet, siden alt henger sammen med det elektroniske systemet i bilen. Noen arbeidsplasser skapes, mens andre forsvinner.

shutterstock_267582539Jobber utføres av roboter

Så hva skjer med arbeidslandskapet? Flere og flere må ha teknologisk kunnskap. De fleste yrker i dag kommer ikke utenom datateknologi i en eller annen form. Så de rene praktiske yrkene har nesten blitt helt borte. De utvikles stadig mer i den retning at vi mennesker styrer alt via en kontrollterminal. Selv i legeyrket utføres kirurgiske inngrep ved hjelp av roboter som er styrt av kirurger. I hjemmene våre kan vi styre det meste ved hjelp av apper på mobilen, blant annet slikt som dimming av lys, tv, musikk osv. På techstorm.no kan du lese artikler om det nyeste innen data og om teknologiske ting som forandrer hverdagen vår.

Robot versus menneske

Det er fordeler og ulemper med denne utviklingen. Fordelen er at roboter utfører oppgavene sine med større presisjon enn det et menneske kan. Ved ensformig arbeid vil hjernen vår begynne å kjede seg og da er det lettere å gjøre feil. Men, på en annen side kan ikke en robot tenke like fritt som et menneske. Skulle det skje noe uforutsett, kan et menneske gjøre vurderinger på stedet og improvisere. En annen ulempe er at vi blir mer stillesittende på jobben. Arbeidet består mest av å sitte foran en dataskjerm. Fremtiden blir kanskje å kombinere datateknologi med fysisk utfoldelse på kontoret, slik at vi får beveget oss mer?