Dataalderen er en spennende ny epoke med raskere endringer i teknologi enn menneskeheten noen gang tidligere har opplevd. Dessverre er det også ganske mange mennesker som bevisst bruker de nye mulighetene i teknologien til å stjele andre menneskers penger og private informasjon. Derfor er det helt essensielt å beskytte seg mot slike ondskapsfulle forbrytere, særlig når man bruker internett. Her skal vi se på noen eksempler av hvsxc_ordinateurs_1237883_54023528a slags programmer som brukes til å skade maskinen din eller på annet vis gjøre deg til et offer for datakriminalitet.

Worms, eller marker, er som navnet tilsier noen sleipe programmer som kopierer seg selv. Det gjør de for å spre seg fra en datamaskin til en annen over et nettverk, enten det er et lokalt nettverk eller internett. Det er ikke alltid at de er ment å skade systemene som sådan, men de vil i beste fall ta opp mye båndbredde og føre til at nettverket virker tregere enn vanlig. Noen ganger vil worms også ha verre egenskaper, de kan både slette dokumenter og sende ut dokumenter uten forvarsel. Dette er særlig vanlig som en metode for å sende ut uønsket søppelmail.

En trojansk hest, noen ganger kalt trojaner, er litt annerledes fordi den ikke kopierer seg selv. De er i stedet laget for at du skal laste ned og starte et program som i verste fall kan slette data, stjele data, eller ødelegge hele datasystemet ditt. Vanligvis vil de fremstå som helt uskyldige og vanlige programmer, gjerne oppdatering av kjente programmer du bruker ofte. Men laster du dem ned, kan det være farvel til alt du har av verdi på maskinen din.

Spyware er programvare som samler inn informasjon om deg uten at du vet det, og gjerne sender den til en fremmed uten at du har samtykket. I verste fall kan disse programmene ta kontroll over maskinen din fullstendig.

Alle disse typene programmer gjør at du må vokte deg vel, når du bruker en datamaskin, og særlig når du er på internett.