Windows Holographic er noe helt nytt i dataverdenen som kan komme til å sette vår virkelighet på hodet i nær fremtid. Microsoft kaller det en plattform for “mixed reality”, altså en blanding av virkeligheten med virtuelle elementer. Måten det fungerer på er ved å gi applikasjoner muligheten til å presenterimages (1)e objekter fra den virkelige verden ved å føre dem sammen med virtuelle elementer, det Microsoft foretrekker å kalle hologrammer, slik at de oppleves samtidig i et felles miljø. Dette gir noe som kan kalles en “forsterket” virkelighet eller “augmented reality”, altså virkeligheten pluss for å si det litt enkelt – der det som er lagt til altså er hologrammer som integreres med det du ser og opplever i det virkelige liv. I teorien skal denne teknologien på sikt kunne anvendes mot alle Windows sine applikasjoner.

For at brukerne skal kunne ta i bruk denne teknologien, vil de måtte benytte seg av smartbriller av det nye merket Microsoft HoloLens, som selvfølgelig er spesialutviklet nettopp for dette formålet. Hololens utgaven av Windows 10 kom ut like etter påske i 2016.

Hva er så egentlig en Hololens? Jo, det er en liten, trådløs datamaskin formet som et headset med smartbriller. Det bruker ulike sensorer sammen med høyt avanserte systemer for display, lyd, og brukergrensesnitt for å kombinere det du opplever i den virkelige verden med virtuelle elementer for å skape unike opplevelser. Prosjektet var mer eller mindre hemmelig helt til det ble offentliggjort i 2015, men da hadde det allerede vært under utvikling i fem år (og ideen er ennå eldre).

Prisen på Hololens er som de fleste vil forstå ganske formidabel. I USA koster den rundt 3 000 dollar, og selv om prisen som vil gjelde på det norske markedet ennå ikke er kjent vil det ikke være overraskende om den kommer opp mot 40 – 50 000 kroner.